Inrikes.

2018-01-11 08:39
Annika Lillemets har lämnat Miljöpartiet .  Bild: Henrik Montgomery/SCANPIX
Annika Lillemets har lämnat Miljöpartiet . 

… och här är de frivilliga avhoppen

De är tre erfarna och tongivande Miljöpartister, men när politiken blev för urvattnad valde de att lämna riksdagen. Ingen av dem vill dock sluta att engagera sig politiskt.

Den senaste mandatperioden har Valter Mutt, Carl Schlyter och Annika Lillemets flera gånger öppet gått ut och kritiserat sitt parti. De har vänt sig emot omsvängningen i flyktingpolitiken, beslutet att sälja kolkraft i Tyskland, försvarspolitiken och värdlandsavtalet med Nato. Miljöpartiet håller på att överge sin själ, menar de. En kritik som inte har varit särskilt populär. Sommaren 2016 petades Carl Schlyter som ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt som utrikespolitisk talesperson. Annika Lillemets hoppade i sin tur av som folkbildningspolitisk talesperson som protest mot petningarna. Riksdagsplatserna behöll de dock – men ingen av dem ställer upp i valet 2018.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Dels beror det på att jag har suttit ganska länge, men också på att politiken har vattnats ur så mycket. Jag kan inte göra ett bra jobb när jag inte står bakom partilinjen, säger Annika Lillemets.

Även Carl Schlyter och Walter Mutt har varit tydliga med att det är därför de lämnar – Miljöpartiets politik har glidit iväg och förvandlats till något de inte kan stå för. Regeringssamarbetet har blivit viktigare än den egna politiken. Dessutom har det blivit lägre i tak.

– Det gäller nog de flesta partier i riksdagen, de drivs allt mindre som medlemsstyrda demokratiska organisationer, och mer som toppstyrda företag. Det är oroande, och faktiskt ett hot mot demokratin, säger Valter Mutt.

Ska skriva bok

Han har ännu inte bestämt sig för om han ska fortsätta vara aktiv i partiet, utan menar att det beror på vem som efterträder Gustav Fridolin.

– Han har ju snart suttit i nio år som är maxtiden för ett språkrör. Jag kommer fundera på hur jag gör med partipolitiken först efter att det är klart vem som blir nytt språkrör, säger Valter Mutt.

Men oavsett hur det blir kommer han att fortsätta engagera sig, menar han.

– Jag har mina rötter i den utomparlamentariska fredsrörelsen och miljörörelsen och det finns mycket att göra även utanför partipolitiken. Min plan är också att försöka skriva en bok om ekonomisk demokrati, säger han.

För Carl Schlyters del handlar inte heller avhoppet om att han kommer sluta att arbeta politiskt. I en intervju i Dagens ETC har han tidigare berättat att han funderar på vilken form hans engagemang ska få i framtiden. Även Annika Lillemets vill fortsätta engagera sig. Men om det innebär att hon ska lämna politiken eller inte har hon inte bestämt.

–  Det blir i alla fall inte som riksdagsledamot, men i övrigt vet jag inte än. Engagemanget finns kvar, men i vilken form återstår att se.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter